top of page
bord oudsberg ontdekkingsgids.jpg

Wandelnetwerk

Kies je route, volg de pijlen en beleef prachtige landschappen!

Duinengordel telt 3 bewegwijzerde wandelgebieden. Elk met een eigenheid, maar alle drie even bijzonder. Centraal in het gebied ligt Oudsberg met Ophovenderheide ten westen en Solterheide ten oosten. Stap gretig door het mulle zand en beklim de Oudsberg, de hoogste landduin van Vlaanderen. Of bezoek Ophovenderheide (Donderslag) en blaas even uit aan een natuurlijk regenwaterven. Heb je eerder zin in een stevige kuitenbijter? Kies dan voor het pittige Solterheide!

Koop de wandelkaarten

In onze onthaalpunten, in de webshop van Wandelen in Limburg of bij de toeristische diensten

 

Wandelgebied Oudsberg

 

Voor een stevige natuurwandeling moet je naar de Oudsberg. Verwacht je aan Europese topnatuur met paarsbloeiende heide, glooiende landduinen, unieke planten en bijzondere beestjes. Beklim de hoogste landduin van Vlaanderen en begeef je naar de top op 85 m hoogte. Daar geniet je van een prachtig panoramisch uitzicht! Oudsberg bezit een goed uitgerust en bewegwijzerd wandelnetwerk. Kies je route van 2 tot 14 km. Bekijk hier de routes op kaart of download de gpx-bestanden.

 

Praktisch

 

Startplaatsen met bezoekersonthaal:

 

  • Camping Zavelbos (Kattebeekstraat, Opoeteren): 3,2 km, 7,1 km, 11,4 km, 14 km

  • De Kastelein (Phil Bosmansplein, Gruitrode): 2,3 km, 4,1 km, 10,5 km, 14 km

 

Startplaatsen met parking:

 

  • Kerkplein Opoeteren (Kerkplein, Opoeteren): 4,0 km, 11,4 km

  • Kerkhof Opglabbeek (Oude Kerkstraat, Opglabbeek): 4,2 km

Bolderkarren naar de Oudsberg

Trek erop uit met de bolderkar! Ideaal voor het vervoeren van kleine kinderen of speel- en picknickmateriaal. Over de bospaadjes of door het mulle zand rondom de Oudsberg, al hobbelend kan je er overal mee naartoe. Huur een bolderkar aan € 9 per dag bij Camping Zavelbos, telefonisch + 32 (0) 89 75 81 46 of via mail zavelbos@limburgcampings.be. Waarom? Omdat wandelen naar de Oudsberg met een buggy niet mogelijk is.

Wandelgebied Ophovenderheide (Donderslag)

Ophovenderheide (Donderslag) biedt een bonte verzameling aan landschappen: het ene moment struin je door schrale, zandige ondergrond, het andere dwaal je langs natte heide of door een statig dennenbos. Tip: passeer zeker één van de vennen! Deze reusachtige regenwaterplassen in het droge zand lijken net oases in het groen. Af en toe overwin je een stevige helling of wandel je door een golvend duinenlandschap dat verborgen ligt onder een bos. Kies je route tussen 4 en 14 km. Bekijk hier de routes op kaart of download de gpx-bestanden.

 

Praktisch

 

Startplaatsen met bezoekersonthaal:

 

  • Sentower Park (Leemkuilstraat 21, Opglabbeek): 4,2 km, 6,7 km, 11 km, 14 km

 

Startplaatsen met parking:

 

  • Donderslag (Einde Donderslagweg, Meeuwen): 5,1 km, 8,5 km, 14 km

Wandelgebied Solterheide

 

Train alvast je kuitspieren! De overgang van het Kempens Plateau in de vlakte van Bocholt - de befaamde ‘steilrand’ - staat garant voor hoogteverschillen tot 25m. Door bruuske insnijdingen van bepaalde beken, krijg je zelfs het gevoel omringd te zijn door heuse bergen. Waan je terug in de tijd van de Spaanse overheersing en wandel over de historische 'Geuzenbaan' waar Willem van Oranje met zijn geuzen doortrok aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Kies je route van 5 tot 13 km. Bekijk hier de routes op kaart of download de gpx-bestanden.

 

Praktisch

 

Startplaatsen met bezoekersonthaal:

 

  • Orshof (Heymansweg, Neerglabbeek): 5,3 km, 10,1 km, 12,6km

 

Startplaatsen met parking:

 

  • Pollismolen (Molenstraat, Bree): 5,0 km, 9,6 km, 12,6km

  • Kerkplein Opoeteren (Kerkplein, Opoeteren): 12,1 km

In de kijker

bottom of page