Hondenlosloopzones

In bos- en natuurgebieden moeten honden overal aan de leiband. Hoezo? Omdat loslopende honden een gevaar vormen voor fietsers, joggers, ruiters en wandelaars. En bovendien schrikken konijnen, eekhoorntjes, reeën en ander diersoorten die er rusten, overwinteren of zich voortplanten.

Baasjes die hun hond aan de lijn houden zullen dan ook beloond worden door onze boswachters, Duinengordelgidsen en -vrijwilligers.

Praktisch

Momenteel zijn er in Duinengordel 4 hondenlosloopzones:

 

 • Opglabbeek: aan het einde van de Oude Kerkstraat (parkeren: nieuw kerkhof Opglabbeek) - 5ha

 • Meeuwen: langs de Weg naar Zwartberg (parkeren: wandelgebied Donderslag) - 6,5ha

 • Gruitrode: naast het bospad tegenover de Opstraat bij de kruising met de Groenstraat (parkeren: sportzone Gruitrode) - 0,6ha

 • Opoeteren: bij de Neerlee (parkeren: aan hondenlosloopzone) - 2ha

Ga naar de digitale kaart voor een overzicht. 

Richtlijnen

 

 1. Elke hond is welkom in de hondenlosloopzone, behalve agressieve en/of bijtende honden, niet-verzorgde honden, honden die loops zijn, honden met een duidelijk waarneembare ziekte, gekwetste honden of honden die drager zijn van een besmettelijke ziekte, vlooien of andere parasieten.
   

 2. Elke hond draagt verplicht een halsband of gelijkaardig harnas zodat de hond op elk ogenblik door de begeleider bij zich kan worden genomen.
   

 3. Elke begeleider is verantwoordelijk/aansprakelijk voor de hond onder zijn begeleiding en voor de schade die zijn hond aanricht aan derden of andere honden. Eventuele uitwerpselen worden door de begeleider onmiddelijk opgeruimd.
   

 4. De Duinengordel-partners zijn niet verantwoordelijk voor de door de honden aan derden of andere honden aangerichte schade.

In de kijker

Duinengordel ligt in het noordoosten van Belgisch Limburg en vormt de noordrand van Nationaal Park Hoge Kempen.

 • Facebook
 • Instagram