top of page
Landmarks Duinengordel

 

Landmarks

Verschillende landmarks of beeldbepalende plaatsen kenmerken het kerngebied. Hier vind je een alfabetisch overzicht.

 

Bivakzones Itter en Solt

 

In alle rust en stilte van een prachtige groene omgeving genieten? Dat kan op de paalkampeerplaatsen! Je vindt ze terug aan de steilrand van de Hoge Kempen in het gebied Solterheide.

Lees meer >>

Paalkamperen Duinengordel gratis kamperen

 

Blauwe Steen

 

De 'Blauwe Steen' in Ophovenderheide vormt de grens tussen Wijshagen, Gruitrode en Opglabbeek. In de volksmond wordt deze hoeksteen het 'Driedorpenpunt'.

Deze steen symboliseert het einde van de ondergrondse mijnconcessie van de Kempische Steenkoolmijnen: de mijn van Zwartberg ligt op enkele kilometers. In de buurt van de Blauwe Steen liggen voorts de vennen Turfven en Zwartven.

Blauwe steen Donderslag Duinengordel

 

Boskapel

 

De Boskapel of de Kapel der Bossen is een kapel gelegen in het Gruitroderbos welke vernoemd werd naar de Onze Lieve vrouw van Rust. De kapel ligt aan de Geuzenbaan: een historische weg die vernoemd werd naar de passage van Willem van Oranje in 1568.

 

De kapel werd destijds gesticht door de plaatselijke wandel- en jagersvereniging als rustplaats voor wandelaars, jagers en fietsers.

Boskapel Geuzenbaan Duinengordel Meeuwen-Gruitrode

 

Blotevoetenpad voor paarden

 

Op het Limburgse ruiter -en menroutenetwerk werd tussen de knooppunten #10 en #108 een doorwaadplaats voor ruiters -en menners ingericht in het deelgebied Solterheide.

 

Dit ‘Blotevoetenpad voor paarden’ zorgt voor een aangename beleving voor paard en ruiter en is inmiddels bekend in alle windstreken. Tevens uniek in Limburg.

Doorwaadplaats Duinengordel ruiternetwerk

 

Broekven

 

Het Broekven ligt op de rand van het militaire NATO-schietveld Pampa Range en vormt daardoor het meest westelijke landmark van Duinengordel. Via het fietsroutenetwerk is het eenvoudig te bereiken. Er werd voor bezoekers een sfeervolle rustplaats met vlonder ingericht.

Broekven Meeuwen-Gruitrode vlonder

 

Commanderij van Gruitrode

 

De Commanderij van Gruitrode, bestaande uit een kasteel met vierkantshoeve, behoorde vroeger toe aan de Duitse Orde. De aanwezigheid van deze ridderorde zorgde gedurende 6 eeuwen voor welvaart, cultuur, militaire kracht en rijkdom in Gruitrode.

 

Het kasteel werd aan de gemeente Meeuwen-Gruitrode geschonken - dewelke het de komende jaren wenst uit te bouwen tot toegangspoort tot de Duinengordel.

Commanderij Gruitrode Duinengordel

 

Geuzenbaan

 

De Geuzenbaan dankt haar naam aan de historische verbindingsweg uit de periode van de Spaanse overheersing. De bosweg verbindt de 3 deelgebieden Ophovenderheide, Oudsberg en Solterheide en vormt daardoor de centrale as van het kerngebied.

 

Het fietsroutenetwerk brengt bezoekers via de Geuzenbaan in de kern van het gebied. Er werd daarnaast een speciale Geuzenbaan fietsroute ontwikkeld.

Geuzenbaan Duinengordel fietsroutenetwerk

 

Hondenlosloopzones

 

Elke gezonde hond moet zich eens kunnen uitleven. Honden zijn ook sociaal en willen graag met andere honden spelen. Daarom hebben de Duinengordel-partners vier hondenlosloopzones geopend: bij de begraafplaats in Opglabbeek, in de buurt van Plockroy naast de N76, bij de sportzone in Gruitrode en bij de Neerlee in Opoeteren.

Lees meer >>

hondenlosloopzone Donderslag wandelnetwerk Duinengordel

 

Kruisberg en Kijktorenberg

 

De Kruisberg en Kijktorenberg zijn duinheuvels in het gebied Ophovenderheide, gelegen achter het hippische centrum Sentower Park.

 

Aan deze duinen groeit een populatie autochtone wintereiken en zijn er eikenhakhoutstoven zichtbaar. Het gebied kenmerkt zich verder door de aanwezigheid van grote kolonies (rode) bosmieren.

Kruisberg Opglabbeek Duinengordel

 

Onze Lieve Vrouwenberg

 

De ‘Onze Lieve Vrouwenberg’ of ‘Mariaberg’ is een landduin in de buurt van de Oudsberg. Via een mooie wandelroute kan deze heuvel beklommen worden om op de top het Mariabeeld te groeten.

 

Oudsberg

 

De Oudsberg is de grootste en hoogste open stuifduin van Vlaanderen, en tevens het uithangbord van Duinengordel.

 

Deze landduin torent een 30-tal meter uit boven het Kempisch Plateau. Via wandel -en ruiterroutes kan de Oudsberg verkend worden. De Oudsberg is kandidaat UNESCO werelderfgoed.

Oudsberg Duinengordel

 

Picknickvlonders aan het water

 

In het zand of aan het water, picknicken in topnatuur is een topidee! Onlangs werden er 2 nieuwe picknickvlonders ontwikkeld aan het fiesroutenetwerk: één aan Ruiterskuilen in Opglabbeek en één aan de Bosbeek in Opoeteren. Heerlijk om even te verpozen aan het water!

181013_duinengordel_134_10cm.jpg

 

Ruiterskuilen

 

De Ruiterskuilen zijn enkele vennen in het Ophovenderheide op het Kempens Plateau, gelegen in Opglabbeek.

 

De vennen worden gekenmerkt door de bruine kleur van het zure water. In een recenter verleden werd dit ven als pleisterplaats voor paarden gebruikt.

Lees meer >>

Ruiterskuilen Opglabbeek Duinengordel vennen

 

Schaapsven

 

Schaapsven is een van de kleinste vennen van Duinengordel. Doordat het ven in slechte toestand verkeerde, werd dit in 2014 hersteld. Er werden biotoopherstellende maatregelen uitgevoerd.

Lees meer >>

Schaapsven Opglabbeek Ruiterskuilen vennen

 

Turfven

 

Turfven is ontstaan door zandverstuivingen en wordt uitsluitend gevoed door regenwater. Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat de podsol-bodem uit de omgeving van het Turfven belangrijk patrimonium bevat uit de Steentijd. Het veen dat zich in de bodem van het Turfven gevormd heeft werd vroeger ontgonnen en gebruikt als brandstof (turf).

Lees meer >>

Turfven Opglabbeek Duinengordel vennen

 

Zwartven

 

Zwartven is een ven gelegen in Meeuwen-Gruitrode. Het ven is zichtbaar via het wandel- en fietsroutenetwerk.

 

Net als de andere vennen in deze regio is het Zwartven ontstaan door zandverstuiving en wordt het uitsluitend gevoed door regenwater.

Lees meer >>

Zwartven Meeuwen-Gruitrode Duinengordel vennen
bottom of page