top of page
De Oudsberg Duinengordel

 

De Oudsberg

Beklim de hoogste landduin van Vlaanderen!

De parel van Duinengordel is de Oudsberg: de hoogste en grootste open stuifduin van Vlaanderen. Ze steekt 85 m boven de zeespiegel uit. De Oudsberg is omringd door prachtige heideterreinen, statige bossen en vlinderrijke heischrale graslanden. Sinds 1998 is het erkend als Vlaams natuurreservaat. De Oudsberg maakt ook deel uit van een kandidatuur om erkend te worden als werelderfgoed op de UNESCO-lijst.

 

Op de top wacht een prachtig panorama je op. Het natuurreservaat onderging de laatste jaren een ‘facelift’ om de biodiversiteit te verhogen. Zo krijg je weer het zicht als vanouds: duinen met heide, veel zand, enkele boompartijen en dat alles omgeven door een bosgordel.
 

Praktisch

 

Wil je de Oudsberg ontdekken? Te voet, te paard, per fiets of per mountainbike? Bekijk hier vanuit welk onthaalpunt je best vertrekt. Een onthaalpunt gekozen? Kijk hier hoe je het bereikt. Of bekijk de ligging van de Oudsberg op kaart (via landmarks).

Opgelet: de Oudsberg is niet met de auto te bereiken. De meest nabije parking vind je aan Camping Zavelbos. Via de bewegwijzerde paden maak je een wandeling van ongeveer 6 km heen en terug. Trek voor een bezoek dus zeker enkele uren uit!

Naast de landduin Oudsberg, verwijst de naam 'Oudsberg' ook naar een ruimer deelgebied waar je over bewegwijzerde routes kunt wandelen, paardrijden en mountainbiken. Enkele wandelroutes leiden je over de Oudsberg. Voor de ruiters is er een unieke ruiterlus die je naar de voet van de Oudsberg voert.

Liever samen met een gids de top beklimmen? Boek één van onze expedities.

In de kijker

bottom of page