Agenda

​Op stap met een Ranger in het Nationaal Park?


Er zijn tal van wandelingen begeleid door een Ranger in de andere deelgebieden van het Nationaal Park. Bekijk het volledige aanbod op de website van Nationaal Park Hoge Kempen.

 

Lentewandeling - Geannuleerd o.w.v. COVID-19

26/04/2020

Vogels maken een nest. De knoppen aan bomen beginnen uit te lopen en zetten een blad. Heel wat bloesems en het hars van dennenbomen kan je ruiken. Is de zon van de partij? Dan warm je lekker op terwijl je door het zand bij de Oudsberg stapt. De lente is in het land!

Lees meer >>

DUINENGORDEL_KIM_CLIJSTERS_2015_KVRANCKE

 

European Day of Parks

31/05/2020

Duinengordel maakt deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen. Einde mei vind je over heel Europa deze opendeurdag voor nationale parken. Duinengordel is grotendeels Europese topnatuur. De Ranger vertelt welke uitzonderlijke planten en dieren hier thuis zijn en hoe ze beschermd worden.

Lees meer >>

05_©KrisThijs_180722_blauwesteen_012.jpg

 

Voskopwandeling

28/06/2020

Vanuit het plateau van Solterheide vertrek je op verkenning naar de Itterbeekvallei. In de randen van dit moeras graast een uniek schapenras op de weides van Limburgs Landschap bij Frans Creemers. Wist je dat dit Ardens ras levend erfgoed is? Je komt alles te weten over deze voskleurige schapen.

Lees meer >>

06_©FransCreemers_voskop_IMG_4811.JPG

 

Nationaal Park in een notendop

26/07/2020

Vanuit Camping Zavelbos neemt een Ranger je mee op verkenning door een nieuw stukje Nationaal Park: Duinengordel. We doorkruisen bossen en heidegebieden en beklimmen de Oudsberg, het natuurlijk hoogtepunt van dit gouden landschap. Deze landduin ligt 85 meter boven de zeespiegel. Vele planten- en diersoorten die hier wonen behoren tot de meest zeldzame en bedreigde van de Hoge Kempen.    

Lees meer >>

07_©ErwinChristis_Duinenlandschap.JPG

 

Vennenwandeling

30/08/2020

Het wandelgebied Donderslag in Ophovenderheide is zanderig en droog. Een uitzondering zijn de vennen die een bijzondere aantrekkingskracht hebben op planten en dieren. Want water betekent leven. Hoe komt het dat deze waterplassen voorkomen in een droog gebied? Je komt alles te weten over deze typisch Kempense biotopen tijdens de vennentocht.

Lees meer >>

08_©KrisThijs_Ruiterskuilen_181013_001_1

 

Kei van een Nationaal Park

27/09/2020

 

Kom deze nazomer wandelen ter hoogte van de steilrand van het Kempisch Plateau in Opitter. Hier getuigen steen- en puinafzettingen van een bijzondere geschiedenis. Laat je op sleeptouw nemen door bossen, langs beken en holle wegen. We overbruggen behoorlijk pittige hoogteverschillen en staan stil bij interessante steenvondsten onderweg.

Lees meer >>

09_180722_blauwesteen_005_20cm.jpg

 

Paddenstoelenwandeling

25/10/2020

Over die kleine bruine in het mos en het elfenbankje aan de boom. Eekhoorntjesbrood en truffels voor de lekkerbekken. En dan is er nog die grote, rood met witte stippen. Onze gids wordt jouw champignoncompagnon en vertelt je welke soorten giftig zijn en of je ze mag plukken of niet.

Lees meer >>

10_paddenstoelenwandeling.jpg

 

Bosbadwandeling

29/11/2020

Shinrin-Yoku is Japans voor bosbaden, een vorm van natuurbeleving waarbij je je zintuigen heel bewust inzet om je te verbinden met de natuur, jezelf en de mensen om je heen. Tussen de bomen kom je in je natuurlijke ritme en ervaar je de helende krachten van het bos.

Lees meer >>

11_©KrisThijs_131213oudsberg021.jpg

 

Saaie wandeling

27/12/2020

Doordeweeks, heel gewoon en een beetje saai: dat is het streefdoel van deze wandeling tijdens de laatste dagen van het jaar. Samen met een groep gelijkgestemden zoeken we tegenwicht voor de haastige, drukke en gevulde decembermaand. We maken een doorsnee natuurwandeling door-heen alledaagse landschappen en ontdekken dat een beetje saai van tijd tot tijd best prettig is!

Lees meer >>

12_Solterheide-landschap (1).jpg

Duinengordel ligt in het noordoosten van Belgisch Limburg en vormt de noordrand van Nationaal Park Hoge Kempen.

  • Facebook
  • Instagram