top of page
Streekproducten Duinengordel

 

Streekproducten

 

Proef en geniet eindeloos van deze heerlijke producten!

 

Blauwe bessen I bosbessen

De bosbes vind je in het wild in de bossen van Duinengordel. De smaak is bitterzoet. De veredelde en iets grotere versie heet blauwe bes en is een streekproduct bij uitstek. Niet zo ver van de Oudsberg ligt een omvangrijke blauwe bessenplantage waar je ze zelf kan plukken. Bosbessen en blauwe bessen zijn het ingrediënt van tal van typische streekproducten: bessensap, likeur zoals 't Oterke , jenever,  wijn, confituur, vlaai, ...

Plantage Schrijnwerkers

Weg naar As 121 - Gruitrode

Website: http://www.blauwebessen.be/

E-mail: info@blauwebessen.be

Tel: +32 (0)89 81 23 53

 

Vlaai, confituur, ... vind je bij Bakkerij Baeten en Oterke is verkrijgbaar op tal van locaties waaronder drankencentra en Toerisme stad Maaseik.

Streekproducten Duinengordel - Blauwe Bessen

 

Boekweitpannenkoek

De boekweitpannenkoek, een pannenkoek bereid met boekweitmeel, is een specialiteit die in vele eetgelegenheden op het menu staat. Boekweit is een gewas uitermate geschikt voor de arme zandgronden. Het was in het verleden een oplossing voor arme boeren die geen geld hadden voor veeteelt en het was bovendien gemakkelijk te verbouwen. Proef de stevige koek met siroop of suiker en voor de liefhebbers … met spek of met bos- of blauwe bessen.

Smul boekweitpannenkoeken in:

Streekproducten Duinengordel - Boekweitpannenkoek

 

Orshof Gin

Orshof Gin is een eigen streekproduct van onthaalpunt Orshof. Het is gemaakt op basis van kweepeer, mispel en kastanje uit eigen boomgaard.

Verkrijgbaar bij onthaalpunt Orshof in Neerglabbeek en drankenspeciaalzaak Huis Aerts in Bree.

Streekproducten Duinengordel - Orshof Gin

 

Knapkoek

Deze vroegere scheepsbeschuit is geëvolueerd tot een hoog gewaardeerde lekkernij. Om bederf tegen te gaan, werd er geen gist toegevoegd, waardoor er een harde, broze koek ontstond die bij het breken een “knappend” geluid veroorzaakte. Vandaar de naam ‘knapkoek’.

Maaseikse knapkoek is enkel als "Knapkoek" verkrijgbaar.

Op www.knapkoek.be vind je en lijst met de verkoopadressen.

Streekproducten Duinengordel - Knapkoek

 

Ambachtelijk ijs

Verschillende ijssalons in de Duinengordel bieden diverse soorten ambachtelijk gemaakt ijs aan. Een absolute aanrader! Vanille, pistache, chocolade, ...

Proef heerlijke ijsjes in:

Streekproducten Duinengordel - Ambachtelijk ijs

 

Ops-Ale

Een verfrissende kwaliteitspils met een pittige smaak en hoppig aroma gebrouwen in Brouwerij Cornelissen in Opitter. Het bier is al veelvuldig internationaal bekroond. Brouwerij Cornelissen brouwt daarnaast Pax Pils, Herckenrode Tripel en Bruin, Sint-Gummarus Tripel en Dubbel, Bosbier, Kriekenbier, Bokkereyer en Limburgse Witte.

Brouwerij Cornelissen

Itterplein 19 - Opitter

Website: https://brouwerijcornelissen.be/

E-mail: info@brouwerijcornelissen.be

Tel: +32 (0) 89 86 47 11

 

Bezoeken kan na reservatie op dinsdag en vrijdagvoormiddag, Duinengordel biedt daarnaast een unieke Bierexpeditie met degustaties aan.

Streekproducten Duinengordel - Ops-Ale

 

Kipkap

De inwoners van Meeuwen-Gruitrode worden ook wel eens ‘heikiéseters’ genoemd. Heikiés is een dialectwoord voor kipkap. Kipkap behoort tot de oudste vleesbereidingen in België. Bij het slachten van een varken laat men niets verloren gaan. De varkenskop, staart en oren worden samen met andere ingrediënten gekookt, gekruid en tot ‘heikiés’ verwerkt. Kipkap wordt gegeten als broodbeleg met een beetje mosterd, creatief verwerkt in een aperitiefhapje of in een koud voorgerecht.

Heikiés is te koop bij de slagers en warenhuizen.

Streekproducten Duinengordel - Kipkap

 

Balkenbrij

Balkenbrij is een goedkoop boerengerecht gemaakt van in bouillon (en soms bloed) gekookt slachtresten van het varken, boekweitmeel en kruiden (vooral rommelkruid). Het wordt in blokken verkocht en gebakken in de pan in plakken van ongeveer 1 cm dik. Qua smaak lijkt balkenbrij op bloedworst, dat op dezelfde manier bereid kan worden. Bij de moderne varianten van balkenbrij gebruikt men vaak varkensvlees, spek en lever in plaats van slachtresten.

Balkenbrij is te koop bij de slagers en warenhuizen.

Streekproducten Duinengordel - Balkenbrij

 

Chocolade

Handgemaakte pralines en lekkere, ambachtelijk gemaakte chocoladespecialiteiten worden gecombineerd met lokale invulling. Bijvoorbeeld de blauwe bessen bullet, bouchovigne (chocolade-wijn combinatie) of de Limbupraline (appelstroop). Echte lekkernijen!

Chocolaterie De Chocoladewinkel

Hoogstraat 17 - Meeuwen

Website: https://dechocoladewinkel.be/

E-mail: iinfo@dechocoladewinkel.be

Tel: +32 (0)11 79 26 94

 

Chocolaterie Bonaparte

Sint-Jansberg 70 - Maaseik

Website: https://www.chocolaterie-bonaparte.be/

E-mail: info@chocolaterie-bonaparte.be

Tel.: +32 (0)89 57 22 19

Streekproducten Duinengordel - Chocolade

 

Aldeneyck wijn

In het pittoreske dorpje Aldeneyck, aan de oever van de Maas ligt het wijndomein Aldeneyck. Met de Pinot Gris Barrique won het domein in 2012 de prijs van beste Belgische wijn. Zijn ook verkrijgbaar: Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir Barrique en Pinot Brut.
 

Wijndomein Aldeneyck

Hamontweg 8 - Maaseik

Website: http://www.wijndomein-aldeneyck.be/

E-mail: info@wijndomein-aldeneyck.be

Tel.: +32 (0)89 56 41 02

Streekproducten Duinengordel - Aldnecyk wijn

 

Biohoeve Eikelenhof

In Neerglabbeek vind je biohoeve het Eikelenhof. In hun boerderijwinkel kan je terecht voor heerlijke biologische groenten en fruit. Tijdens het seizoen grotendeels van eigen kweek.

Biohoeve Eikelenhof

Weg naar Opitter 104 - Neerglabbeek

Website: http://www.het-eikelenhof.be/

E-mail: info@het-eikelenhof.be

Tel. +32 (0)89 86 46 06

Streekproducten Duinengordel - Biohoeve Eikelenhof

 

Oudsbergs Drupke

In Opglabbeek vind je Drinxit Geerkens. Zij hebben een ruim aanbod aan dranken, waaronder het Oudsbergs Drupke. Deze likeur op basis van cacao, koffie en karamel is enkel hier verkrijgbaar.

Drinxit Geerkens

Ophovenstraat 44 - Opglabbeek

Website: http://www.drinxit.be/drinxit-shops/limburg/geerkens-drankenhal

E-mail: geerkens@all-drinks.be

Tel. +32 (0)89 81 23 03

Streekproducten Duinengordel -Oudsbergs Drupke
bottom of page