Joekelbos is top speelbos!

Door de uitbreiding van 4 naar 12 hectare is het Joekelbos in Oudsbergen voortaan het grootste avontuurlijk ingerichte speelbos van het land. Dit vernieuwde stukje Duinengordel werd tijdens 'Bosplezier' op zondag 6 oktober 2019 officieel ingehuldigd.

 

Naar een voedselbos in 2020

Het Joekelbos doet het goed en blijft ook tijdens de herfst en winter een populaire bestemming voor families, wandelaars en buurtbewoners. Dit voorjaar breiden we het Joekelbos uit met eetbare soorten zoals fruitboompjes, notenbomen en kruidenplanten. Leerlingen van basisschool De Lettertuin in Opglabbeek hebben eind januari enkele honderden plantjes een plaats geven in het speelbos. En nu groeien maar!

Allround speelbos

Een reeks speelse en avontuurlijke elementen, waaronder waterplekken en een speelduin, worden afgewisseld met bijzondere rustplekken en unieke zit-infrastructuur. Negen uit het hout gesneden dieren zitten verstopt langs de route. Kinderen leven zich uit op een stelten- en klimparcours en jeugdbewegingen kunnen naar hartenlust kampen bouwen en spelletjes spelen. Als kers op de taart kunnen kinderen zandkastelen bouwen en met water spelen op de blootgelegde zandduin midden in het speelbos.

Het bos biedt bovendien ook een educatieve meerwaarde. Er zijn heel wat mogelijkheden om les te geven in openlucht. Vlakbij de ingang ligt een houten amfitheater, de zitarena. Nabij de duin vind je een tafel van maar liefst 9 meter lang, waar je een hele klas aan kan zetten. Duikt er plots een bui op? Dan kan je terecht in twee schuilhutten. Is de nood het hoogst? Dan is er het bostoilet.

Het Joekelbos heeft zowel een verhard als een onverhard pad. Dankzij het verharde pad is het bos ook toegankelijk voor kinderwagens en minder mobiele personen.

Water en zand

Op de plek waar vandaag Sentower Park staat, lag ooit het Jeugdparadijs, een speeltuin met zwembad en camping. Dankzij het Joekelbos komt de geest van destijds terug naar boven: een avontuurlijke speelplek waar kinderen kunnen ravotten, vuil mogen worden en avonturen kunnen beleven. Dankzij het Joekelbos is er voor Duinengordel een nieuw tijdperk aangebroken. Eindelijk is er het aanbod waar kinderen van dromen: de duin in combinatie met de waterpomp zorgen voor zand en water. Iets waar de Oudsberg, als hoogste landduin van het land, jaloers op is.

Het Joekelbos in cijfers

 • een speelbos van 12 hectare

 • 10 spelelementen

 • een lange tafel van 9 m

 • een halfverhard pad van 750 m

 • het halfverhard en het onverhard pad zijn samen 1,8 km lang

 • 2 fietsenstallingen voor telkens 30 fietsen (bij de ingang en bij de duin)

 • een subsidie van 91.790,73 euro via Provincie Limburg, Vlaanderen en de Europese Unie

 • een budget van 60.000 euro via gemeente Oudsbergen

 • een budget van 14.976 euro via Corporate Foundation Group Pierre & Vacances-Center Parcs

Prijskaartje

De herinrichting van het Joekelbos kost 165.000 euro. Via het programma Platteland Plus heeft de Provincie Limburg met de steun van Vlaanderen een subsidie uitgereikt voor 55 procent van dit bedrag. Het gemeentebestuur van Oudsbergen neemt 36 procent voor haar rekening. De overige 9 procent komt van de Corporate Foundation Group Pierre & Vacances-Center Parcs. De Foundation gaf de leerlingen houtbewerking van de school Mosa-RT uit Maaseik de kans om een lange tafel, een zitarena en een schuilhut te realiseren. Dankzij deze samenwerking kunnen de bezoekers van Center Parcs Erperheide in Peer ook een leuke dag beleven in het Joekelbos. 

 

De werken gebeuren onder leiding van gemeente Oudsbergen en het Agentschap Natuur en Bos.

Praktisch

 • Locatie: Speeltuinstraat, Opglabbeek (Oudsbergen)

 • Toegang: het Joekelbos is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang

 • Bereikbaarheid: Het Joekelbos ligt tussen knooppunt 526 en 527 van het fietsroutenetwerk. In de loop van 2020 wordt een parkeerstrook aangelegd bij de ingang van het bos.

 • Speelbos: in speelbossen of -zones mogen kinderen, jongeren en hun begeleiders vrij spelen. In tegenstelling tot andere zones in de natuur mag je in deze zone de paden verlaten.

Partners

 

 

Het Joekelbos in beeld

 
logo-kleur.png
ANB-logo.jpg
Logo provincie Limburg.jpg
LOGO de la Fondation_FondationPVCP_286C.
bosgroep logo.jpg
Duinengordel natuurgebied Limburg

Duinengordel ligt in het noordoosten van Belgisch Limburg tussen Bosland en het Nationaal Park Hoge Kempen.

 • Facebook
 • Instagram