top of page
20191003_TeaserJoekelbos.jpg

 

Joekelbos is gratis

 

Met het Joekelbos is er voor Duinengordel een nieuw tijdperk aangebroken. Eindelijk is er het aanbod waar kinderen van dromen: duinenzand in combinatie met water. Iets waar de Oudsberg, als hoogste landduin van het land, jaloers op is. Door de uitbreiding van 4 naar 12 hectare is dit bos in Oudsbergen het grootste avontuurlijk ingerichte speelbos van het land.

 

 

 

​Een reeks speelse en avontuurlijke elementen worden afgewisseld met bijzondere rustplekken en unieke zit-infrastructuur. Negen uit het hout gesneden dieren zitten verstopt langs de route. Kinderen leven zich uit op een stelten- en klimparcours en jeugdbewegingen kunnen naar hartenlust kampen bouwen en spelletjes spelen. Als kers op de taart kunnen kinderen zandkastelen bouwen en met de waterpomp spelen op de blootgelegde zandduin midden in het speelbos.
 

Openluchtklas of picknick

Het bos biedt een educatieve meerwaarde dankzij de mogelijkheden om les te geven in openlucht. Vlakbij de ingang ligt een houten amfitheater, de zitarena. Nabij de duin vind je een tafel van maar liefst 9 meter lang, waar je een hele klas aan kan zetten. Bovendien is deze tafel de plek bij uitstek voor een gezellige familiepicknick. Duikt er plots een bui op? Dan kan je terecht in twee schuilhutten.

 

Toegankelijkheid en toilet

Het Joekelbos heeft een deels verhard en een onverhard pad. Dankzij het verharde pad is het bos ook toegankelijk voor kinderwagens en minder mobiele personen.

Is de nood het hoogst? Dan is er het bostoilet. Opgelet! Breng je eigen toiletpapier mee of gebruik wat de natuur je biedt.

We vragen je om je afval zelf mee naar huis te nemen zodat je het thuis gescheiden kan sorteren.

Voedselbos

Het Joekelbos is ook tijdens de herfst en winter een populaire bestemming voor families, wandelaars en buurtbewoners. Leerlingen van basisschool De Lettertuin in Opglabbeek hebben begin 2020 enkele honderden eetbare soorten een plaats geven in het speelbos: fruitboompjes, notenbomen en kruidenplanten maken van het speelbos ook een smulbos.

Parking

De ingang van het Joekelbos ligt in de Speeltuinstraat, bij de kruising met de Manestraat in Oudsbergen (Opglabbeek). Je auto parkeren kan in de berm. Bussen kunnen bij de ingang laten uitstappen en parkeren bij Sentower Park in Leemkuilstraat 21. In de grote hal van Sentower vind je een horeca-gelegenheid waar iedereen welkom is.

Opnieuw een Jeugdparadijs

Op de plek waar vandaag Sentower Park staat, lag ooit het Jeugdparadijs, een speeltuin met zwembad en camping. Dankzij het Joekelbos komt de geest van destijds terug: een avontuurlijke speelplek waar kinderen kunnen ravotten, vuil mogen worden en avonturen kunnen beleven. De kiemen en het idee voor het Joekelbos van vandaag werden gelegd na een samenwerking met de Bosgroep Limburg. Dit vernieuwde stukje Duinengordel werd tijdens 'Bosplezier' op zondag 6 oktober 2019 officieel ingehuldigd.

Dankzij de financiële steun van Corporate Foundation Group Pierre & Vacances-Center Parcs kregen leerlingen houtbewerking van de school Mosa-RT uit Maaseik de kans om een lange tafel, een zitarena en een schuilhut te realiseren.

Het Joekelbos in cijfers

  • een speelbos van 12 hectare

  • 10 spelelementen

  • een lange tafel van 9 m

  • een halfverhard pad van 750 m

  • het halfverhard en het onverhard pad zijn samen 2 km lang

  • 2 fietsenstallingen voor telkens 30 fietsen (bij de ingang en bij de duin)

  • een subsidie van 91.790,73 euro via Provincie Limburg en Vlaanderen. Dit project werd mede mogelijk gemaakt door cofinanciering uit Platteland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en de provincie Limburg.

  • een budget van 60.000 euro via gemeente Oudsbergen

  • een budget van 14.976 euro via Corporate Foundation Group Pierre & Vacances-Center Parcs

 

Partners

 

 

 

 

 

 

 

Het Joekelbos in beeld

logo-kleur.png
Logo Vlaanderen is open ruimte.png
ANB-logo.jpg
Logo provincie Limburg.jpg
LOGO de la Fondation_FondationPVCP_286C.
bosgroep logo.jpg
MosaRT.jpg
Gebruik Bostoilet.jpg
Anker 1
bottom of page