top of page
Gastenboek paalkampeerplaatsen Duinengordel

 

Gastenboek

 

Deel je natuurbeleving met andere bezoekers of lees het gastenboek.

Ontvangen reacties
Mooie plek om nieuw materiaal uit te testen. Niet te ver van thuis, en toch mooi midden in het bos. Eerst nog wat opgeruimd. Resten van een kampvuur opgeruimd. En het hiervoor verzamelde hout weer verspreid in de natuur. Bierdoppen, bierflessen en wijnflessen opgeruimd. Daarna voelde het weer als een fijn bosplekje. Heerlijk om hier even te overnachten in de buitenlucht.
Reactie van Richard op 27 juni 2023, Solt
-
​​

Prachtige locatie (vrij diep in het bos) met mooie infrastructuur (platform, afdakje, bank, tafel, ...). Ideaal voor een off-grid overnachting weg van de wereld. Zeer veel wandel- en boswegen rondom rond. We hebben ervan genoten. Top initiatief!

Reactie van Sven & Nadine op 4 oktober 2022, Solt

-

Toffe ligging. Echt genoten. Absolute stilte 's nachts. De inrichting is luxe ... voor 1 tent vermits het 1 groot plateau is, maar misschien waren er wel beter meerdere (kleinere) plateau's beschikbaar aangezien het omliggend terrein niet vlak is. Bivakzone is niet bedoeld als gratis camping met de wagen, maar er is wel een parkeerplek aangeduid specifiek voor mogelijke kandidaten. Vreemd!

Reactie van Guy op 21 februari 2021, Itter

-

Antwoord Duinengordel:

Ivm parkeerplaats: deze locatie is bedoeld voor fietsers en wandelaars op doortocht. Echter zijn er kampeerders die met de wagen de plek opzoeken soms zelfs op de paalkampeerplaats parkeerden. Dit is verboden en ontoelaatbaar. Daarom is sinds 2020 autoverkeer vanaf de Bergstraat via de landweg verboden. Om gezinnen met kleine kinderen te faciliteren is er voorzien in een parkeerplaats.

-

We hebben enorm genoten van de rust op de bivakzone. Een hele fijne zone, voorzien van toilet, pomp, shelter en platform. Het was dan ook fijn om op het platform onze tenten te plaatsen. Al was het 's morgens even schrikken als bleek dat onder de tent van ons zoontje een wespennest zat... Gelukkig waren de wespen rustig, lieten we hen met rust en zij ons. Jammer genoeg lag er wel heel wat afval her en der verspreid over het terrein. Onbegrijpelijk waarom mensen dit achter laten!

Reactie van Julie op 6 juli 2020, Solt

-

Opmerking: het wespennest werd door de brandweer verwijderd op 28 juli 2020

-

Leuke, goed bijgehouden, nette locaties! In het bos rondom vond ik wel her en der vuilniszakken van gedumpt afval :-( Goed aangegeven vanaf de weg ook!

Reactie van Yuri op 19 oktober 2018, Itter

-

We hebben samen met onze twee kinderen een prachtig weekend op de bivakzone Itter achter de rug. Ze vonden het heerlijk om twee dagen lang in het bos te spelen en dat met andere gasten iter plaatse. Tegelijkertijd hebben we de bivakzone een opknapbeurt gegeven want de hoeveelheid afval ter plaatse was ongehoord. Nog een nieuwe voorraad houtzaagsel voor het eco-toilet is nodig. De boerderij met melkkoeien en het maisveld zo vlakbij gaf ons echt een 'op den boeren buiten gevoel'! Volgende keer is bivakzone Solt aan de beurt!... :-)

 

Reactie van Jan & Linda stegen op 21 augustus 2018, Itter

-

Al lang geleden afgesproken eens te gaan paalkamperen in België samen met mijn zus. Vaak vele keren door omstandigheden uit moeten stellen, maar dit weekend was het dan eindelijk zo ver... Paalkamperen is een bivakplaats in het bos op enkele plaatsen in Nederland of in België. Je kunt er niet voor reserveren, maar als het vrij is, mag je er gewoon gratis in het bos kamperen. Je moet je natuurlijk wel aan bepaalde regels houden, maar dat is logisch. Best luxe is, dat er al standaard basis spullen aanwezig zijn. Zo heb je een picknicktafel, een houten platform met shelter waar de tent op kan worden geplaatst, palen voor hangmatten, nog een extra los bankje met leuning, een grondpomp en zelfs een ecologisch toilet! Verder ga je back to basic, want je hebt geen stroom en met deze tropische warmte mag je absoluut geen vuur maken. Nog geen waxinelichtje mag aan, dus moet je ook creatief zijn met het klaarmaken van je maaltijd... In België zijn meerdere van deze bivakzones. En in de Duinengordel zelfs twee, die nog geen 800 meter van elkaar vandaan liggen. Meer kans dus, dat één van de twee plekken vrij zou kunnen zijn, dus kozen wij om hier een poging te wagen om te kunnen kamperen... De bivakplaats is meestal niet met de auto bereikbaar, dus werden de fietsen zwaar beladen met alles wat we dachten nodig te hebben... tent, bord, bestek, kleding, slaapspullen en eten en alle overige onmisbare benodigdheden... Aangekomen op de eerste plaats Itter was meteen al niemand... bingo! Deze plek is vannacht voor ons! Gelukt! Dat de natuur moeite heeft met de langdurige droogte is aan alles te zien. Als we de grondpomp uitproberen, komen meteen van alle kanten allerlei insecten op het water af... bijen, wespen, vliegen, hoornaars, vlinders... en ook wat vogels en zelfs een egel, die zeer verzwakt is. Hij laat zich optillen zonder te prikken en we zetten hem in een bord, dat we vol water laten lopen... dan drinkt hij lang... heeel lang... en daarna is hij meteen al een stuk fitter en gaat de egel om onze bivak heen op zoek naar eten... schattig! Na het opzetten van de tenten, het bereiden van het eten, en het heerlijk genieten van het opeten van het eten, is het intussen iets minder warm aan het worden. We kiezen ervoor om een eindje te gaan wandelen en een verrassende tradie van Mathieu 1 op de andere bivak te gaan zoeken. Als we deze hebben opgelost, lopen we weer terug naar onze eigen bivak, waar ook nog een zelfde soort puzzel ligt. Dus ook deze puzzel wordt meegenomen naar de picknicktafel, waar we deze op ons gemak en met veel plezier oplossen. Bedankt!

 

Reactie van geocachers op geocaching.com op 8 augustus 2018, Itter

-

​Hallo, wij zijn Dries en Yael uit Gent en zijn beiden 18 jaar. We zijn zondag 5 augustus 2018 in het station van Gent vertrokken zonder een plan waarheen. Uiteindelijk zijn we in Genk terechtgekomen en hebben we vanaf daar een lift gekregen van een vriendelijke man genaamd Achmed. Hij bracht ons 's avonds laat naar het centrum van Opitter. Na een rustige wandeling kwamen we aan in Solt. We werden aangenaam verrast door de rustige locatie en de prachtige sterrenhemel. We besloten daarom om onder de sterrenhemel te slapen. Na een goede nachtrust, een zalig wakker worden met het gefluit van de vogels en een stevig ontbijt konden we de tocht verder zetten naar de volgende bivakzone. Deze bivakzone is een echte aanrader, we zijn zeker van plan om terug te komen.

 

Reactie van Dries en Yael op 6 augustus 2018, Solt

​-

 

​Geheel onverwacht na "de schattentocht van Oudsbergen" toegekomen op een wel heel leuk plekje om te kamperen!! Thuis onze spulletjes gepakt en in de namiddag teruggekeerd! Heerlijke tijd met onze 2 kids op een super leuk plekje in het bos! Een aanrader van formaat!

Reactie van Karolien Ghysen op 7 mei 2018, Solt

-

 

Samen met zoon Arne (10) vanuit thuisbasis Opoeteren te voet vertrokken naar Solt. Volgeladen met 2 trekkingrugzakken op avontuur. En avontuur was het. Een mooi plekje om tot rust te komen na de dagelijkse stressen en bezigheden. Aankomen, tent opzetten, even op verkenning, wat eten klaarmaken op 't gasvuurtje en tot slot de slaapzak in om dan 's morgens gewekt te worden door een stel wroetende everzwijnen :-) Kortom een heus avontuur. Zeker voor herhaling vatbaar. Tot de volgende. 

Reactie van Kevin Assenberg op 3 september 2017, Solt

-

Onze bivakervaring was super! Vertrokken in Bree-Beek, met een volgeladen bakfiets met een dochter van 4 en een zoon van 5. Bang het zandweggetje opgereden, zou er wel plaats zijn? En opgelucht dat er maar één tentje stond met een stel vriendelijke noorderburen. De kids waren wild enthousiast en papa dus tevreden. Lekker gegeten, fijn gespeeld, veel te hard op de luchtmatras moeten blazen en slecht geslapen. Maar desondanks was het toch een superleuke ervaring. Het was eens fijn de tent ergens anders dan in eigen tuin op te zetten. Ze zien ons daar nog eens en dan mogen mama en de kleinste ook mee.

Reactie van Hans Reumers op 23 augustus 2017, Solt

-

Na een wandeltocht via de GR 561 vanuit Maasmechelen hebben we een prachtige nacht doorgebracht op de bivakplaats Solt. Geweldige voorzieningen (platform, afdak, palen voor hangmatten), proper toilet, goed werkende waterpomp. Hopelijk wordt deze site in stand gehouden en verder uitgebreid met eventueel een vuurkorf. Dit was echt natuurkamperen!

 

Reactie van Martijn en Dennis Peeters op 8 augustus 2017, Solt

-

Het is een ongelofelijk mooie plek. De kinderen hebben zich er ongelofelijk goed geamuseerd. Zeker omdat onze buren ongelofelijk toffe gasten waren. Het is een onvergetelijk avontuur geworden. We komen zeker een keer terug.

Reactie van Jeroen, Olivier en Thomas op 26 juli 2017, Itter

-

 

Na even zoeken hebben we toch de bivakplaats gevonden. Mooi gelegen, geen last van drukke wegen en perfect om tot rust te komen. Mijn vriendinnen en ik hebben hier een gezellige tweedaagse van kunnen maken en hebben er in rust kunnen slapen. De waterpomp was ook wel handig en we zullen zeker nog een keertje terugkomen eventueel als de vuurkachel er staat. Misschien handig om een trapje te maken aan het tentplatform want dit was nogal hoog en niet voor iedereen makkelijk om op te geraken. Shout out naar de man met z'n blauwe jogshirt die de papieren kwam ophalen!

Reactie van Lauren L op 6 juli 2017, Solt

-

 

Op 27 oktober vanuit Kleine Brogel naar Opitter gestapt en overnacht op bivakzone Itter waar ik een kort bezoekje kreeg van één van de beheerders die joggend voorbij kwam en die ocharme struikelde over één van de lijnen van mijn tarp. Onder de indruk van de schoonheid van de Duinengordel besloot ik in plaats van door te trekken een dagwandeling te maken in een lus. Volgende nacht verbleef ik op de bivakzone Solt. Jammer genoeg laten mensen afval achter in de bluszandbakken en maken toch vuur. Om die reden werden in Nederland al veel paalkampeerplaatsen gesloten. Laten we samen de regels van de bivakzones respecteren. Deze plaatsen koesteren, zodat wij en nog velen na ons van deze juweeltjes in de natuur kunnen genieten.

Reactie van Dimitri op 27 oktober 2016 uit Gent, Itter en Solt

-

Lekker tot rust gekomen met twee nachtjes op Itter. Chapeau!

Reactie van Verhart F op 17 september 2016, Itter

-

Na een fietstocht van 90 km vanuit Leuven, moe maar tevreden in rust aangekomen. Nog 2 personen aanwezig. Proper terrein. Redelijk goed geslapen. Voor we op de fiets springen richting de volgende bivakzone, eerst nog het duinengebied verkennen. Het blijft een leuk concept!

Reactie van Sarah en Hanne op 1 september 2016, Solt

-

Zeer leuke bivak plaats alleen jammer dat men toch nog vuur maakt. Mijn zoon 10 jaar en ik zijn vertrokken in het centrum van louwel met de rugzak en tent we hebben zowel de oudsberg als olv berg gedaan vooraleer op solt aan te komen +-20km alleen jammer dat er geen bordje bivak staat als je van pexhof komt. Bemoeilijkt het vinden. Voor de rest toppie,ben in deze bossen opgegroeid misschien ook bivak plaats in de buurt van olv berg of ergens tegen de bosbeek. Komen zeker terug

Reactie van Bart op 24 augustus 2016, Solt

-

Aangename avond en nacht gehad op campingplaats Itter (2 papa's en 2 zonen van 13). Eerste doel was campingplaats Solt te gebruiken maar daar waren al 2 mannen met een tent. Op camping Itter hebben we dan onze tenten opgezet. Er was buiten ons nog één bezoeker. Het terrein was duidelijk goed en veel gebruikt deze zomer. Enige nadeel van de plaats is dat de bivakplaats qua reliëf wat omhoogloopt. Het was er proper en we hebben t zo ook achtergelaten. We hebben één strafbaar feit gepleegd, een klein kampvuur in een stenen kring. Zeer gezellig. Tot volgend jaar.

Reactie van Jo op 18 augustus 2016, Itter

-

In het voorbij lopen bivakzone Itter maar meteen overgeslagen: er stonden minstens 2 auto's geparkeerd van gezinnen met een hoop luide kinderen. Bijzonder jammer. Dan maar door naar bivakzone Solt. Hier was gelukkig niemand. Wel lagen er hopen afval (incl een volledige luchtmatras), velen zien blijkbaar het tentplatform als de ideale gelegenheid om hun afval eronder te gooien. Verder waren er ook 2 grote vuurkringen, ondanks het vuurverbod, waarvan eentje tussen de hangmatpalen... (erg vreemd ook dat er wel bluszand voorzien is als vuur niet mag?) De grote borden die de bivakzones aankondigen zijn volgens ons een bijzonder slecht idee. Verder zijn deze zones dus ook uitgerust met hangmatpalen, maar staan deze véél te kort op elkaar om goed te kunnen hangen (mijn hangmat is ongeveer even lang als de afstand tussen de palen, mijn tarp zelfs langer), bovendien staan ze ook niet voldoende vast in de grond meer. Dan maar het bos in en alsnog een erg gezellige avond & nacht gehad. Prima geslapen in alle rust. Wel opletten met de extreme hoeveelheid teken dit jaar, bij thuiskomst bleek ik er maar liefst 5 bij te hebben, ondanks meermaals insmeren met DEET.

Reactie van Nick op 12 augustus 2016, Solt

Opmerking: het aanwezige bluszand werd op advies van de brandweer voorzien als een voorzorgsmaatregel om bosbranden te voorkomen omwille van de droogte van het gebied. Zeker niet om kampvuren te blussen, want het is verboden om vuur te maken.

-

Arrived at Itter site late, almost dark in fact. A great site only let down slightly by previous residents leaving rubbish. Not messy but take your rubbish with you, no matter how difficult it may be. Just started week 8 of a European bicycle tour so it is likely that I will use more of these fine sites. Thanks go to all those involved with this project, great work by you all! Also, thank you to Luc Flipkens who just happened to drop by on his way home, it was nice chatting to you. If you like wild camping but are unsure of how to do it, try one of these sites, very good layout with shelter for your kit and a composting toilet so no need to dig your own hole!! Thank you again, Trev

Reactie van Trev (Noord-Ier) op 20 juli 2016, Itter; Volg hem op tocht door Europa: https://www.facebook.com/search/top?q=trev%20fairbrother

-

Eén nachtje geslapen op bivakzone Solt. Is een rustig gelegen bivakzone en heel netjes. Een aanrader!

Reactie van Ben op 17 juli 2016, Solt

-

Ik, Evan heb voor mijn verjaardagsfeestje (12 jaar) gekozen om met al mijn schoolvriendjes te blijven spelen en overnachten in de bossen van Opitter. 6 meisjes en 8 jongens hebben samen met mijn broer en ouders en hond een tof, te gek, survivalweekend gehad. Wel opletten met teken, muggen en dazen (steekvlieg). Mooie wandeling (vossenjacht) gedaan. Zelf eten moeten maken op gasvuur. Opruimen en afwassen hoorde er ook bij. Zelf tent sjorren en in slaapzak slapen. 17 tevreden mensen. We gaan dit zeker nog eens doen. Survival groetjes Evan.

Reactie van Evan op 26 juni 2016, Itter

​-

Na even te zoeken hebben we de bordjes gevonden in het stadje Opitter. Mischien is het een goed idee op dit beter aan te duiden . Het was toch even wandelen van de kerk in Opitter tot het eerste bivakzone itter maar dit was zo vreselijk qua decor .overal omgehakte bomen ...het was niet wat we verwacht hadden maar we besloten op toch maar eens te gaan kijken naar solt . We hebben dan wel onze auto gaan halen . Terug wat wandelen ..en de auto voor het bos aan de zijkant gezet ...solt was duidelijk veel mooier . Bosrijk gebied . En vogels die vrolijk floten . Heerlijk gewoon . De toilet was beter dan ik verwacht had . Ik had een hoop .......verwacht .je weet wel maar eigenlijk goed gevonden . Het was super handig om op het verhoog kunnen je tent te plaatsen . Heel handig al due vijzen . Jullie hebben echt aan alles gedacht . En geen spoortje afval . Heel erg leuk . Er was jammer genoeg wel een kampvuur gemaakt hier .maar ja er zijn er altijd die met vuur willen spelen . We hadden mooi weer . Geen zuchtje wind . Warm weer 20graden of meer . Om 1:00 snachts werden we wel wakker door de hevige regen en donderslagen . Toen dachten wel even oei ..gelukkig staan we op dat verhoogde plateau ...en die donder ging steeds verder van ons weg .want mer al die bomen om ons heen . Uiteindelijk smorgens zagen we dat de grond best wel meeviel ..het was ni zo nat alsof we dachten dat het ging zijn . We hebben wel gemerkt dat dit echt een plek is om tot rust te komen maar niet om erg lang te vertoeven . Ideaal vind ik om 16:00 ofzo hier toekomen en smorgens terug weg . We zijn ook maar 1 nachtje gebleven . We vonden het wel erg leuke ervaring . We zaten enorm privé . We hebben geen mensen gezien ..behalve aan de baan waar onze auto aan zijkant stond wat fietsers en wandelaars maar waar de bivakzone zit heb je daar geen last van . Het is absoluut een aanrader om eens te doen

Reactie van Anneleen op 3 juni 2016, Solt

-

Het was voor mij een mooie ervaring enkel was er in de nabijheid erg veel lawaai van een radiogestuurd vliegtuigje . Het was voor de rest zeer rustig en stil . voor het wildkampeergevoel ligt de plaats wat dicht bij de aanwezige routes.

 

Reactie van Marc op 3 mei 2016, Solt

-

 

Bivakzone Itter was afgelopen nacht door 1 hangmatter in gebruik. Mensen die focussen op nachtelijk geluid moeten erg hun best doen om passerende auto's (op de verder weg gelegen Maaseikerbaan) of het ochtendlijke gekraai van de obligate haan in de buurt als storend te ervaren. Uitstekende nachtrust gegarandeerd! Slechts 1 'hangmatpaal' gebruikt, ze staan wat kort bij elkaar voor grotere dekzeilen, maar er staan genoeg geschikte bomen binnen het toegelaten bereik. Helaas sporen op de grond van kampvuurresten ondanks het verbod en nog wat afval meegenomen van andere gasten die waarschijnlijk geen plaats meer in de rugzak vonden... Hopelijk kan dit initiatief op deze manier blijven bestaan, weer helemaal uitgerust vanmorgen!

 

Reactie van Joris op 18 maart 2016, Itter

-

 

Enkele zeer leuke dagen beleefd op zowel de bivakzone van Itter als Solt. Alles lag er zeer netjes bij, met dank hiervoor ook aan het personeel van Agentschap Natuur & Bos. Toffe uitvalsbasis voor stevige wandelingen door Solterheide en omgeving. Met de 'groene' of 'paarse' wandelingen (10 à 12 km) ben je al even onderweg. Sinds kort liggen er blijkbaar ook geocaches bij elke bivakzone. Plezant om de GPS-speurneuzen aan het werk te zien. Mooi gedaan allemaal, topgebied om te ontdekken al bivakkerend.
 

Reactie van Luc uit Vlaams-Brabant op 25 september 2015, Solt

-

 

Prachtig in het bos, best wel luxe, zo mooi aangelegd. Geweldig initiatief dat ik erg waardeer. Er kwam nog een fietser bij, deze avond dat was gezellig. Wel jammer dat het weinig beschut ligt aan vaste wandel-fiets en ruiterroutes. Aan een zijpaadje had ik leuker gevonden voor het echte wildkampeer-gevoel.

 

Reactie van Roald uit De Kempen (NL) op 13 september 2015, Solt

-

 

Super initiatief! Wij hebben afgelopen weekend een nachtje gekampeerd bij itter en heerlijk gewandeld door de prachtige omgeving. Alles was schoon toen we aankwamen en zo hebben we het ook weer achter gelaten. Heerlijk slapen tussen de krekels en de vogels :)  In eerste instantie hebben we de tent op het platform gezet maar de afmetingen van de tent kwamen niet overeen met de schroeven op het platform helaas. Toen hebben we de tent op de grond geïnstalleerd, maar die liep schuin dus dat was niet heel ideaal, misschien een idee om de grond iets vlakker te maken? Verder was alles prima in orde, echt een heel goed concept. Ik hoop dat iedereen er met respect mee omgaat en dat we nog vaak kunnen bivakkeren ;)

 

Reactie van Ellen A uit Stein (NL) op 22 augustus 2015, Itter

-

 

Na een fietsttocht vanuit Nederland aangekomen in opitter,waar we paalkamp itter,als eerste vinden, Er blijkt een groep kinderen te overnachten,Even een vraag is dit de bedoeling van zon Paalkamp? We zijn maar kamp Solt gaan opzoeken en daar was niemand,leuk verblijf gehad,zijn twee nachten gebleven. Wat wel opvalt is veel Teken ,dus kijk jezelf goed na. Ps een water tappunt zou ideaal zijn.verder top super leuk.

 

Reactie van G.Meijer uit Zaandam (NL) op 18 juli 2015, Solt

-

 

Nadat we op facebook gelezen hadden dat deze vorige week was open gegaan, besloten hier een 2 daagse mountainbike ervaring van te maken. Eerst in Hechtel gaan biken en dan afzakken naar hier om te overnachten. Wat een prachtige plek! Rust en stilte (behalve de vogeltjes dan :-) ). Nog kennis gemaakt met de organisatoren van deze 2 nieuwe bivakplaatsen. Tof initiatief en ik hoop dat er in vlaanderen nog een aantal van deze mogen volgen! Ons eerste #microadventure was hiermee een feit!

 

Reactie van Thiery Moens uit Duffel op 16 juli 2015, bivakzone Solt

-

 

Dit was werkelijk een fantastische ervaring. Na een gezellig keuvelavondje gelijk een blok in slaap vallen door de overvloed aan zuurstof in de lucht. 's Ochtends wakker worden door het gefluit van de vogels, je tent openritsen en de zon langzaam haar weg zien zoeken tussen de bomen. Fantastisch!

 

Reactie van Lode Ceyssens uit Meeuwen-Gruitrode op 13 juli 2015, Itter

-

 

Hoewel de temperaturen een frisse nacht voorspellen, kijk ik er naar uit om als eerste gebruik te kunnen maken van onze nieuwe paalkampeerplaats!

 

Reactie van Koen Geusens uit Meeuwen-Gruitrode op 9 juli 2015, Itter

-

 

Mooi! Top! Heel knap!
 

Reactie van Jimmy Wertelaers uit Bree op 9 juli 2015, Itter

-

 

Zeer mooi initiatief en heel mooie bivakzones. Topgebied voor (jeugd)kampen! Proficiat!

 

Reactie van Jeroen Clerix uit Gruitrode op 9 juli 2015, Solt

bottom of page