top of page
Nieuws

 

Laatste nieuws

In Duinengordel valt er heel wat te beleven. Daarom houden we je hier graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Weerstation op de Oudsberg

De school Sint-Augustinusinstituut uit Bree is door UGent geselecteerd om op de Oudsberg een weerstation te installeren. Dit station onderzoekt de kenmerken van het microklimaat op de hoogste landduin van Vlaanderen. In de zomer is het hier merkelijk warmer, in de winter kouder. Het weerstation zal details geven om te achterhalen hoe uniek het microklimaat in de duinen is. De plaatsing gebeurde op 6 november 2019.

VLINDER (‘VLaanderen IN DE weeR’) is een citizen science project dat wetenschappers in staat stelt de invloed van landgebruik op het lokale weer te onderzoeken en op die manier wetenschappelijk waardevolle resultaten te bekomen. Het VLINDER netwerk is een unieke staalkaart van zo divers mogelijke landschappen: verstedelijkte landschappen, duinengebieden, industriële omgevingen, bossen, eilandjes, wijngaarden, ... Dankzij dit project maken leerlingen van dichtbij kennis met hedendaags wetenschappelijk onderzoek. Samen met leerkrachten aardrijkskunde, fysica of STEM bouwen en installeren leerlingen zelf hun weerstation en volgen metingen op. Ze gaan met de verzamelde data aan de slag in de klas en proberen samen met onderzoekers antwoorden te vinden op vragen als: Hoe groot is het stedelijk hitte-eiland in Vlaanderen en treedt dit ook op in kleinere steden en dorpen? Wat is de invloed van zandgronden, zoals duinengebied, of water op het weer? Vriest het vaak in bossen?


In Limburg werden 7 locaties geselecteerd. TISM Bree installeert een meetstation in een zeer afgelegen ruraal gebied te midden van uitgestrekte weides en akkers. In samenwerking met Duinengordel voert het Breese Sint-Augustinusinstituut op de Oudsberg metingen uit. De hoogste landduin is kanshebber voor de hoogste temperaturen overdag. Komt het gemeten microklimaat overeen met wat er in de duinenlocaties aan de kust gemeten wordt? Het meest oostelijke meetpunt van het VLINDER netwerk ligt in Maaseik, waar leerlingen van Mosa-RT metingen in de waterrijke omgeving aan de Grensmaas zullen registreren. Tot slot worden meetpunten geïnstalleerd in Lommels bosgebied, op het uitgestrekte industrieterrein Nolimpark in Pelt en in stedelijk en landelijk gebied in Sint-Truiden.

In december 2019 zal het volledige VLINDER netwerk operationeel zijn. De meteorologische data wordt near-realtime zichtbaar gemaakt voor iedereen op de website https://wow.meteo.be/nl (zoek station Vlinder 17 in Oudsbergen!)


Dit project illustreert hoe burgerwetenschap aan belang wint en geeft scholen de kans om op een innovatieve manier hun leerlingen te betrekken bij thema’s als klimaatverandering en weerfenomenen.

bottom of page