top of page
Nieuws

 

Laatste nieuws

In Duinengordel valt er heel wat te beleven. Daarom houden we je hier graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Met je hond de natuur in!

In Duinengordel kan je heerlijk wandelen, ook met je hond. Om hondeneigenaars er bewust van te maken dat het nodig is om honden aan de lijn te houden bij het uitlaten, zullen baasjes die dit doen beloond worden. Boswachters, Duinengordelgidsen en –vrijwilligers zullen de komende maanden hondensnoepjes uitdelen en uitleg geven waarom honden buiten de hondenlosloopzones niet los mogen lopen. Bang “Geen schrik hebben, mijn hond doet niets”, hoor je de eigenaar van de loslopende hond roepen terwijl een groepje joggers voorbij komt. Wellicht klopt het wat hij zegt. Alleen wordt zo onvoldoende rekening gehouden met andere recreanten. Door hun snelle bewegingen trekken bijvoorbeeld ook ruiters en mountainbikers de aandacht van honden en je weet nooit wat ze zullen doen: even lekker meehollen of agressief ten aanval trekken. Kortom: alleen honden aan de lijn zorgen voor een gerust gemoed bij alle bezoekers van Duinengordel. En omdat er dat steeds meer worden is rekening houden met elkaar een kwestie van hoffelijkheid. Bovendien denk je door je hond aan te lijnen aan de veiligheid van je eigen hond wanneer er plots andere honden opduiken. Tijdens zo’n onvoorspelbare situatie zorgt je leiband voor controle en zo voorkom je dat je moet ingrijpen als het te laat is. Wild Naast recreanten zijn ook de bewoners van het natuurgebied erg op hun rust gesteld. Voor konijnen, everzwijnen, reeën en een heleboel andere dieren is een loslopende hond een roofdier. Honden die loslopen jagen het wild op. Vooral het broedseizoen dat gestart is, is een belangrijk moment. Bijzonder in Duinengordel zijn grondbroedende soorten als de veldleeuwerik of de nachtzwaluw. Die leggen hun eieren niet in een nest in een boom, maar in het zand tussen de heide. Een loslopende hond die hier aan snuffelt of erger het nest vertrappelt, zorgt voor ernstige verstoring. Verder speuren honden naar het wild en graven aan konijnenpijpen of zetten de achtervolging in waardoor het reekalfje zijn moeder kwijtraakt. Bovendien trekt tijdens de zomer een herder met zijn hond en kudde schapen door Duinengordel om de heide te beheren. Om de border collie zijn werk te laten doen is het belangrijk dat andere honden niet in de buurt van de kudde komen. Honden hebben een jachtinstinct. Ruikt een hond een dier, dan wil hij het spoor volgen en op onderzoek gaan. Ook al doet de hond niets, door dicht in de buurt te komen, worden dieren en recreanten verstoord. Hondenlosloopzones Mag je hond dan niet meer loslopen in de natuur? Toch wel! Daarom zijn er in Duinengordel 4 hondenlosloopzones. Het zijn omheinde stukken bos waar honden onder het waakzaam oog van hun baasje vrij kunnen lopen en ravotten. Er is een zone bij de begraafplaats in Opglabbeek, in de buurt van Plockroy naast de N76, bij de sportzone in Gruitrode en bij de Neerlee in Opoeteren. Ga je met je hond wandelen in bos en natuur, plan je route dan zo dat je zeker één van de hondenlosloopzones kan bezoeken. Buiten die zones horen honden aan de leiband, ook al zijn ze klein, oud, of luisteren ze goed. Denk zoals Duinengordel en ga voor het motto ‘Fijn, je hond aan de lijn!’. Je viervoeter zal de hondensnoepjes zeker smaken. Meer info over de hondenlosloopzones in Duinengordel: www.duinengordel.be/hondenlosloopzones.

bottom of page