top of page
Nieuws

 

Laatste nieuws

In Duinengordel valt er heel wat te beleven. Daarom houden we je hier graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Peterschap Oudsberg voor basisscholen uit Gruitrode en Opglabbeek

Sinds zowat 15 jaar organiseert Natuurpunt Limburg in Duinengordel het project Educatief Natuurbeheer. Dit richt zich op basisscholen en focust zich op de natuur in de buurt. Voor Duinengordel is dit het natuurreservaat van de Oudsberg. Basisscholen uit de buurt kunnen intekenen op het traject dat bestaat uit een 3-luik. Als eerste stap krijgen leerlingen een inleidende les over natuurbeheer of spelen ze het natuurbeheerspel in de klas. Daarna steken ze zelf de handen uit de mouwen en doen ze een halve dag aan beheerwerken in de nabije natuur. De resultaten van hun harde werk kunnen ze bewonderen tijdens een afsluitende natuurontdekkingstocht waarbij er leuke natuuronderzoeken worden uitgevoerd.


Scholen die zich 10 jaar voor dit project engageren, krijgen als beloning het peterschap over een stukje natuur toegekend. Al die tijd helpen de scholen mee aan het beheer van de duinen en heide. De jonge dennen en berken die er uitschieten worden uitgetrokken of uitgegraven. Zo wordt deze topnatuur niet opnieuw bos.


Basisschool Royke (Gruitrode) en Lagere school Opglabbeek werden op 21 november peter over een stukje duinen en heide bij de Oudsberg. Ze werden feestelijk in de bloemetjes gezet en kregen onder andere een bord om op te hangen aan hun school. Zo tonen ze en maken ze kenbaar dat natuur in hun buurt er toe doet. Limburgs gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur, Ludwig Vandenhove, kwam en zag dat het goed was. Het project Educatief Natuurbeheer kwam tot stand dankzij de financiële steun van Provincie Limburg. De betrokkenheid van scholen en leerlingen zorgt ervoor dat Duinengordel er jaarlijks heel wat lokale ambassadeurs bij krijgt. Bovendien ontdekken de kinderen wat een heerlijke speelplekken er in het bos in hun buurt verstopt liggen.


Meer info: contacteer Liselotte Bollen van Natuurpunt (liselotte.bollen@natuurpunt.be)
bottom of page