top of page
Nieuws

 

Laatste nieuws

In Duinengordel valt er heel wat te beleven. Daarom houden we je hier graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Nieuwe picknickplaats bij Bosbeek

De Bosbeek in Maaseik vormt de zuidelijke grens van Duinengordel en de noordelijke grens van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het leek de Duinengordelpartners daarom ideaal om een picknickplatform in te richten op het fietsroutenetwerk, die de twee gebieden verbindt. De oever aan de Bosbeek tussen knooppunten 37 en 38 werd daarvoor als plek aangeduid. Picknickplaatsen bij een klaterende beek zijn zeldzaam. Deze realisatie vormt dan ook een absolute toeristische meerwaarde op het Limburgs fietsroutenetwerk. Het is een unieke plaats waar je als fietser even kan uitrusten en genieten te midden van 3000 hectare topnatuur. Picknicken in een oase van rust!


Het platform werd gebouwd door de afdeling Houtbewerking van de scholengemeenschap Mosa-RT (het vroegere Sint-Jansberg) en werd geplaats in samenwerking met de uitvoerende technische dienst van de stad Maaseik. De realisatie kost €12 000. De stad Maaseik en provincie Limburg betaalden elk de helft. Er werd beroep gedaan op een subsidie via het reglement voor realisaties van het toeristisch fietsroutenetwerk.


Het project werd op een duurzame, zo goedkoop mogelijke manier gerealiseerd. Vandaar dat men vrij snel in de richting van scholengemeenschap Mosa-RT keek, die gekend is voor haar technische knowhow. Enkele leerlingen van de studierichting Bouw- en Houtkunde zorgden tijdens de lessen Topografie voor de opmeting en de intekening van het terrein. Vervolgens werkten Mike Cardinaal en Rik Michiels, twee laatstejaarsstudenten van de richting Houttechnieken het voorontwerp uit voor hun geïntegreerde proef. De studierichting Bouw- en Houtkunde is een theoretisch-technische studierichting die nog niet zo lang wordt aangeboden binnen de school. Leerlingen stromen meestal door naar opleidingen zoals architectuur of ingenieur bouwkunde. De leerkrachten vonden het dan ook mooi om te zien hoe deze twee studierichtingen complementair waren aan elkaar en hoe het praktijkverhaal – zoals het later in hun professionele carrière ook zal gebeuren – nu al goed in kaart werd gebracht.


Een groot aandachtpunt voor het ontwerp was dat alles op school gemaakt moest worden. Bij het voorontwerp bekeken de leerlingen wat een fietsrustplaats voor hen inhoudt en na deze brainstorm kwamen ze tot het besluit dat het mogelijk moet zijn om er je fiets te stallen, je boterham op te eten en van het uitzicht en het kabbelend beekje te genieten. Daarbij wilden ze het zo goedkoop mogelijk houden en kozen ze met gedrenkt vurenhout zeker voor een gulden middenweg wat duurzaamheid en prijs/kwaliteit betreft. De constructie staat met haar voeten in het water en daarom is het kaderwerk volledig gemaakt uit staal.


Vermits de school genoodzaakt was om alles vooraf in elkaar te zetten, was ook het logistieke verhaal een uitdaging. Men koos daarom voor een modulair systeem uit zes stukken, die makkelijk hanteerbaar zijn. Ook het ontwerp leent zich voor deze modulaire opstelling. Hiervoor vonden de ontwerpers inspiratie in de ‘streepjescode’, die vaak toegepast wordt in de moderne architectuur om transparantie en ritmiek te geven aan een project. De dagelijkse begeleiding van de jongens gebeurde tot slot door hun praktijkleraar. Zijn functie was om het ontwerp ‘maakbaar’ te maken, waarbij hij vooral op constructief vlak meedacht. Als de leerlingen vragen hadden, werd er gezocht naar de juiste aanpak.


Duinengordel, de stad Maaseik en Provincie Limburg wensen aan iedereen die gebruik maakt van deze nieuwe picknickplaats een aangenaam verblijf!bottom of page