top of page
Nieuws

 

Laatste nieuws

In Duinengordel valt er heel wat te beleven. Daarom houden we je hier graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Toegangspoort Duinengordel in Commanderij Gruitrode weer een stukje dichterbij


Al een tijdje zijn er denkpistes om de commanderij van Gruitrode in te richten als toegangspoort tot Duinengordel met bezoekerscentrum. Vandaag zijn die denkpistes plannen geworden. Met de aankoop van de hoeve door Gemeente Meeuwen-Gruitrode en de visie om natuur en dorpskern met elkaar te verweven, staat de ontwikkeling van Duinengordel als topnatuur- en recreatiegebied weer een stapje verder!

Burgemeester Lode Ceyssens: “De commanderij van Gruitrode is gelegen op een unieke locatie tussen de natuur (Duinengordel) en het centrum van Gruitrode. Een project in het kasteel realiseren zonder dat er iets met de hoeve gebeurt, zou afbreuk doen aan het geheel. Daarom werd het idee onderzocht of het haalbaar zou zijn om het Cultuurpunt in de commanderij onder te brengen. Na een grondige rekenoefening bleek dit een interessante piste en startte het gemeentebestuur de gesprekken op met de eigenaar van de hoeve. Beide partijen vonden hierin hun akkoord, wat maakt dat het schepencollege op de gemeenteraad van september de definitieve goedkeuring zal vragen voor de aankoop van de hoeve.”

Cultuurpunt

Door het Cultuurpunt in de commanderij onder te brengen, krijgt dit historische gebouw eindelijk een publieke functie en wordt het Cultuurpunt gehuisvest in een uniek erfgoedkader. De commanderij zal daarnaast nog een aantal extra invullingen krijgen. Zo wordt de toegangspoort tot de Duinengordel er gevestigd met een onthaal- en bezoekerscentrum. Wandelaars, fietsers, ruiters, mountainbikers… kunnen via de poort makkelijk het Gruitroderbos in. Uiteraard kan er ook horeca worden voorzien op de site. Daarnaast onderzoekt het gemeentebestuur nog enkele bijkomende interessante pistes zoals een project rond de figuur van Phil Bosmans, een geboren Gruitrodenaar, én het De-domesticatieproject van Koen Vanmechelen, een internationaal kunstenaar en inwoner van Meeuwen-Gruitrode.

Lode Ceyssens: “Doordat het huidige Cultuurpunt op termijn zal verdwijnen, kan het centrum van Gruitrode verder ontwikkelen. In verschillende fasen kunnen er gebouwen gerealiseerd worden op het Phil Bosmansplein en op de plaats van het huidige Cultuurpunt. Belangrijk hierbij is het centrum van Gruitrode te versterken dichtbij het prachtige kader van de commanderij, de natuur tot in het dorpscentrum te brengen en de Itterbeek terug zichtbaar maken. Hierbij wordt ook nagedacht over een degelijk parkeerbeleid.”

Stapsteen naar de natuur

Lode Ceyssens: “Het valleigebied van de Itterbeek tussen het centrum en de commanderij zal ook in ere worden hersteld. De bomen in het hooiland worden gekapt. De commanderijsite wordt zo de eerste groene stapsteen naar het uitgestrekte natuurgebied Duinengordel waarlangs bezoekers en toeristen dit unieke gebied optimaal kunnen beleven en verkennen.”

bottom of page